خبرگزاری مهر، گروه استانها: در هفتههایی که گذشت، جلسات زیادی درخصوص بودجه شهرداری تبریز در سال ۹۷ برگزار شد. سالی که در آن تبریز به عنوان پایتخت گردشگری کشورهای اسلامی انتخاب شده است.
حرف و حدیثهای زیادی پیرامون اولویتهای اعضا شورا برای بودجهبندی سال ۹۷ مطرح هست و طبق معمول، اختلاف نظرات زیادی هم بین اعضا دیده و شنیده میشود.
عبدالله تقیپور، عضو شورای شهر تبریز که انتقادات زیادی به مدیریت شهری دارد و همچنین از نبود اتحاد بین اعضا شورا معترض است، با حضور در دفتر خبرگزاری مهر در تبریز، دغدغههای خود را در اینباره تشریح کرد.
عدم توجه اعضای شورای شهر تبریز به ساماندهی مناطق کمبرخوردار یا حاشیهشهر، فقر فضای سبز در تبریز و تداوم مدیریت سنتی شهر؛ موضوعاتی هستند که تقیپور موضع خود را درباره آنها به صراحت اعلام کرد.
*جو شورای شهر پنجم تبریز را چگونه میبینید؟
مردم تبریز آگاهانه در انتخاب شرکت کردند و تیمی را انتخاب کردند که به مسائل شهری آشنا هستند و انتظار این است که با همدلی و بدون در نظر گرفتن مسائل سیاسی اعضا منتخب تلاش کنند تا در این دوره ۴ساله بتوانیم با اتخاذ تصمیمهای کارشناسی، برخی از مشکلات شهر را حل کنیم.
همدلی باید بین اعضا بیشتر شود و روی مسائل و مشکلات شهری متمرکز شویم. مشکلات اساسی شهرمان زیاد هستند و ما باید بتوانیم در این مدت کوتاه منشا آثار خیر باشیم. حتی اگر تصمیمات کارشناسانهای اتخاذ شوند، در دراز مدت هم میتوانند اثرگذار باشند.
*حاشیهشهر در متن بودجه ۹۷ شهرداری چه جایگاهی دارد؟
بحث ساماندهی مناطق کمبرخوردار یا حاشیهنشین در تدوین بودجه سال ۹۷ شهرداری، مسافر به جا مانده از بودجه است و تاسفم را در جلسه رسمی هم اعلام کردم که ما به مردم وعده داده بودیم با آگاهی بر اینکه مردم ساکن در آن مناطق امنیت جانی و روانی ندارند.
خیلی تلاش کردم برای اینکه بتوانم طرح ۱۳هکتاری که مطالعات جامعی بود را به تصویب برسانم. جوانان متعصب شهر طرح جامعی کار کرده بودند که با انطباق بر طرح تفصیلی و در راستای سیاستهای دولت باید اجرایی میشد اما دوستان شورا همراهی نکردند و از کنار این گذشتند. از مردم تبریز که به ما اعتماد کرده بودند عذرخواهی میکنم.
البته باز هم دیر نشده و میتوان در این حوزه فعالیت کرد. سالهاست که میگوییم بخش خصوصی را میآوریم ولی باید گام عملی برداریم.
*بزرگترین دلیل توجه ویژهتان به مناطق حاشیننشین چیست؟
چه قبول کنیم و چه نکنیم اگر در تبریز زلزله بیاید شاهد فاجعه انسانی خواهیم بود. در زمان بروز اتفاق امکان خدماترسانی نخواهد بود. آگاهی از این مسائل و گذر از کنار آنها هر انسان عاقلی را به تامل وامیدارد.
حاضر بودم اداره پروژه را به دست بگیرم که الگویی باشد برای موضوع ساماندهی مناطق کمبرخوردار کشور. آقای شهردار قولهایی دادهاند و امیدوارم در سال ۹۷بتوانیم کارهایی در این زمینه انجام بدهیم.
*با روند توسعه شهر تبریز موافق هستید؟
سوال من این است که آیا متناسب با افزایش سرانه مسکونی سایر سرانهها را هم افزایش دادهایم؟ خیر؛ پس باید انتظار بروز معضلات را هم داشته باشیم.
ما دچار سوء مدیریت شدهایم، هرچند کارهای خوبی هم انجام شده اما اولویتها در نظر گرفته نشده است. وقتی موضوع حاشیهنشینی در بودجه ۹۷ نیست، یعنی باز شعار میدهند و خبری از عمل نیست.
وقتی ما ۱۳نفر اعضای شورا، در بودجه شهرداری حاشیهنشینی را در نظر نمیگیریم، چگونه انتظار داریم معجزهای صورت بگیرد؟
*در دهههای گذشته، برجسازی و ساختمانسازی در تبریز بیشتر بر روی گسلها صورت گرفته است.
ساختن ساختمان روی گسل ایرادی ندارد اما باید ببینیم طراحان چه طرحهایی را در نظر گرفتهاند.
متاسفانه در شهر تبریز اواخر سال ۶۰ و اوایل ۷۰ موضوع اصلی شهرداری تغییر کاربری شد و تمام باغهایمان با سیاست ۲۵۷۵ از بین رفتند. هرچند توسعه اجتنابناپذیر است اما توسعه باید موزون و پایدار باشد. ما بخاطر چرخه اقتصاد شهرداری تمام منابع و ثروت شهر را فروختیم.
سیاست غلط این بود که سرمایههای اساسی و واقعی مردم را از بین ببریم. بعد از اینها به درآمدزایی روی آوردیم و همیشه از الگوهای غلط تبعیت کردیم؛ وقتی تهران تراکمفروشی را الگو قرار داد ما هم تبعیت کردیم. الگوبرداری از تجربیات موفق اشتباه نیست اما باید در کنار آن موضوع بومیسازی را لحاظ کنیم.
*ترافیک، موضوعی است که این روزها بیشتر شهروندان درباره آن صحبت میکنند. برای حل معضل ترافیک تبریز چه باید کرد؟
زیرگذر و روگذر و در کل توسعه شبکه معابر، الزاما حل مشکل ترافیک نمیکند بلکه جذب سفر میکند. راهکار حل معضل ترافیک است. پل ساختن روی خیابان یک طرح از مد افتاده است. ما هزینه میکنیم اما از تکنولوژی استفاده نمیکنیم و از نظرات کارشناسان بهره نمیبریم.
منکر توسعه و تکنولوژی نیستم اما اعتقادم این است هزینه را درست استفاده بکنیم و یافتههای جدید را در مدیریت شهری به کار ببریم. دنیا به سمت تکنولوژیهای جدید میرود اما ما همچنان در تداوم مدیریت سنتی پافشاری میکنیم. تغییر نگرش در مدیریت شهری لازم است.
*خوشبختانه حمل و نقل عمومی شهری از اولویتهای بودجه ۹۷شهرداری است.
بله خوشبختانه اولویت اول بودجه ۹۷ معطوف به اتمام خط یک قطار شهری است. اگر خط یک تمام میشد شاید در بسیاری از تقاطعها نیازی به تغییرات نبود.
اعتباراتی که به روگذرها و زیرگذرها و بیخود به میدان آذربایجان اختصاص دادیم میتوانستیم به اتمام خط یک قطار شهری معطوف کنیم تا حالا فرصتی برای ساخت و اجرای پروژههای جدید داشته باشیم.
هر شهروند باید بستر لازم ۴۰۰متر را برای پیادهروی داشته باشد. آیا ما داریم؟ وقتی بچه من از دم در خانه نمیتواند به صورت ایمن پیادهروی کند تا تغییر مد بدهد به اتوبوس یا مترو، میبینیم باز حمل و نقل عمومی پاسخگو نخواهد بود برای همین ما باید اینها را ترکیبی ببینیم.
پیادهرو یک متری پاسخگو نیست. متاسفانه ما همچنان سیاست خودرومحوری را ادامه می دهیم. به لفط نمیشود که بگوییم ما انسانمحوریم.
*از دیدگاه شما فضای سبز باید اولویت چندم مدیران شهری باشد؟
اگر اولویتها و نیازهای شهر تبریز را بررسی میکردیم موضوع دوممان باید فضای سبز بود؛ هم بخاطر بحث مقابله با آلودگی و تهدیدهای زیست محیطی و از طرفی دیگر فضای سبز اشتغال ایجاد میکند. اگر باغات را تملک کنیم و در اختیار شهرداری قرار دهیم بخشی از مشکلات فضای سبز حل میشود. چون شهروند برای شهرداری باغدار نیست و توجیهی ندارد و هزینهبر است.
فقر فضای سبز در تبریز مشهود است. آن زمان که در سازمان پارکها بودم طرح توسعه فضای سبز بدون در نظر گرفتن مالکیت را ارائه کردم که الان در تمام شهرهای ایران اجرا میشود جز تبریز. ۱۲۵۰هکتار توافق امضا کردیم که ما بکاریم و ادارات نگه داری کنند. بعد از اینکه من از آن سازمان بیرون آمدم گفتند ما پشت سیم خاردار درخت نمیکاریم اما آیا اکسیژن پشت سیم خاردار میماند؟
امروز هم هرگونه تغییر کاربری در فضای سبز اشتباه است و خیانت به تبریز و شهروندان تبریز است و تمام توانمان را باید به کار بگیریم تا مانع هرگونه تغییر کاربری فضای سبز بشویم.
*بحث دیگری هم که اخیرا مطرح و حاشیهساز بود، بحث ممنوعیت نصب بنر و داربست بود. باتوجه به اینکه این طرح از سوی کمیسیون شما یعنی خدمات شهری مطرح شده بود، چه توضیحاتی در اینباره دارید؟
ممنوعیت نصب بنر و داربست به معنای مخالفت با برگزاری اعیاد و مناسبتها نیست و برخی از رسانهها اینها را باهم قاطی کردند. در تبریز ناهنجارترین فضای تبلیغات محیطی حاکم است. باید سازههای ثابت برای نصب بنر داشته باشیم. و منظور ما این بود که از فضای شهر کمتر در راستای منافع شخصی استفاده کنیم. مطمئنم میدانید که راجع به کدام بنرهای تبلیغاتی صحبت میکنم.
نظر شما